Jag antar att jag inte behöver berätta att det finns korruption här i landet, eller?
Eller att det till och med sker ganska många korrupta handlingar…

a1

Nu är det fredag och jag kan andas ut, trött ja. Tillsammans med min kollega så har jag hållt i en 2dagars antikorruptionskurs. Kursdeltagarna var projektteamet, representanter från utvecklingskomitérna som vi samarbetar med + en representant från en viktig samarbetspartner samt ett par från MELCI’s administration.

Så projektteamet behöver lära sej om antikorruption kanske du tänker – det låter ju inte så bra – hur jobbar de egentligen?

Projektets medler kommer till 90% från Digni (i sin tur från Norad som motsvarar svenska SIDA) och de har (inte helt otippat) nolltolerans mot korruption. Det är de som har satt i hop kursen (skönt att gå till färdigdukat bord) och de rekommenderar oss på det starkaste att gå igenom det med teamet. Så då gjorde vi det nu.

Min kollega och jag var lite osäkra på om alla diskussionsexemplena skulle visa sej vara relevanta för gängen. Det var de, med råge.
Situation skola: “I desember när jag var med som kontrollant vid examen/tentan så fick vi diverse erbjudanden från eleverna för att de skulle få diskutera under examen/tentan” säger en och ingen säger imot, sånt är “normalt”.
Situation myndighet: “jag var sen att förnya ett viktigt dokument så när jag såg att det skulle ta två veckor att få det frågade jag vad det kostade att få det samma dag. Jag betalade myndigheten en liten summa och de ordnade mina papper fort” förklarar en deltagare. Ingen är chockad. Så gör man så klart.
Situation sjukhus: “De gör ofta inte sitt jobb, men om man ger dem en liten peng så får man den medicinska hjälpen man behöver, det är klart att man gör det. Tänk om det gäller liv eller död, vad är då några småpengar?” många har liknande berättelser och även om alla tycker att det är fel att sjukhuspersonal inte gör sitt jobb och att det är fel att betala för ngt som är gratis så menar de också att hälsan väger tyngre. Efteråt kan man gå upp till administrationen och säga ifrån tycker många.

Vi har jobbat oss igenom typer av korruption (det handlar ju inte bara om pengar, men tjänster, användning av makt/position…), om vad korruption gör med världen (hindrar utveckling, ger orättvisor, ger frustration som kan växa till våld), om hur man kan motarbeta korruption och till mångas förvåning, vilka värderingar/holdninger som krävs för att stå imot.

Att korruption inte (bara) bör jobbas mot på högre nivå (politiskt) utan att vi enkelmänniskor har ett ansvar i vardagen, ja det var ganska nytt för många. Försvar som: så här gör vi det här, det är så samhället fungerar här uteblev.

På eftermiddagen körde jag till butiken. Jag fastnade på rödljus (sånt där som räknar ner från ca 50sek) och såg min möjlighet att skriva ett kort sms til Anders. Jag är typ klar när jag genom höger fönsterruta ser 2poliser på en liten motorcykel.
– Det är förbjudet att använda mobil när man kör bil här i landet – Jag vet det –
Jag svänger in och förbereder mej på att vara vänlig och betala boten på 10 000 (130kr).

Mirjam: Jag beklagar, jag är medveten om att jag har gjort en fel.
Polismannen: få se körkort och papper på bilen.
Det får han så klart. Det dröjer lite så jag …
Mirjam: jag är medveten om…
Polismannen: Det är förbjudet att använda mobilen!! (låter lite sträng)
Mirjam; ja, det var det jag försökte säga…
P: Hur ska du göra upp för det här?
M: jag ska betala boten nu med en gång bara jag får en kvittering
Då kommer polis nr 2
P2: Nämen det här är ju din syster – låt henne gå för 5000.
M: Jag betalar så klart boten, jag vet det var fel.
plötsligt händer det nått, någon har sänkt blicken och sätt bilens klistermärke
P1: Är det här (pekar på MELCIklistermärket) din mission?
M: ja jag är missionär, det är dumt av mej som missionär att göra fel så här.
P1: så det är din mission?
M: ja,
Nu kommer en tredje polis
P3: Frun, vi beklagar så mycket, vi såg inte att du var missionär. Du behöver inte betala något
M: Men, samma lagar gäller för mej, jag betalar gärna så länge jag får en kvittering.
P3: Vi beklagar, du är en missionär, vi vill inte att du ska betala. Kör vidare.
Ja, så jag vevade upp rutan och körde vidare. handlade. och åkte hem. och kände mej lite dum.

Kanske hade de inga kvitteringar och insåg att de inte kunde kräva mej på något
kanske favoriserade de mej bara pga mitt fina klistermärke
Men säkert är att polisen gärna hade tagit imot de där korrupta 5000cfa i handen

Hej antikorruption

a4