Varje måndag på kontoret här i Abidjan har vi morgonsamling med andakt och information inför veckan. Förra måndagen handlade andakten om att tala fridens ord. Att söka frid med människor.
Dessa orden kom inte utan kontext. Det är kampanjveckor inför det nationella valet här i Elfenbenskusten, valet är nu på söndag den 25e. Till dej som inte har koll på landets historia: sist det hölls val här och ggn innan dess, så gick det inte så bra, det blev bråk, kris, folk dog, ekonomin föll… ja, sånt som hör till en politisk landskris.

Fråga nån på gatan om vad de tror om valet och de säger, nej, det kommer gå fint, ingen vill ha ännu en kris.
Fråga igen och kanske kommer det upp några bekymringar iaf. Man vet ju aldrig, det var ju inte länge sedan sist, alla kommer ihåg de otäcka månaderna.
Jag har hört det flera ggr, prata inte politik, säg inget som skapar osämja och bråk, tala bara lugnt med folk, överallt ni är.
I projektet som jag jobbar i har man bestämt att undvika att åka ut på kvällsjobb fram tills valresultatet är accepterat, projektet är aktivt i stadsdelar där bråk har en tendens att uppstå.

Ja, så andakten om att söka frid med människor, om att vara Guds barn, fredens barn, det var inte ett budskap utan förankring i här&nu-situationen.

WP_20151012_08_13_58_Pro__highres

Troligt är det en del spänningar under ytan, iaf mer än jag kan se. För mej verkar enda skillnaden från veckan innan kampanjstarten till nu vara att det har dykt upp en massa plakatet med män i kostym tillsammans med budskap som: med mej kommer förändringen, låt oss skapa förbättring redan idag, våra idéer är finansierade osv. (kanske inte de samma vallöftena vi är vana vid i Norge eller Sverige men här är de viktiga. Kriserna drog ner landet, nu är det uppåtgående trender inom många fält och ingen vill något annat än fortsatt förbättring för alla. När man i Sverige och Norge pratar om skolans kvalitet eller var alla flyktningar ska bo så undrar jag om man ens här pratar om att ge alla barn skolgång (istället för att bara ha skolplatser till typ hälften) eller bostäder som inte faller ihop under regnperioden, inte ligger utanför vad som är godkänt område och som har vatten och ström.

När hälften av befolkningen är analfabeter och flera jag pratat med helt tydligt säger att, nej de har inte tänkt rösta (varför ska de göra det?) ja då blir jag ändå lite bekymrad för det här valet, även om det ser lugnt ut.