Det är början av juni och regnperioden har redan visat vad den kan i ett par veckor.
Den långa regnperioden här är under de vi kallar sommarmånaderna i Skandinavien. Det kan regna lugnt varje dag, eller bara om nätterna, det kan komma skyfall som förorsakar översvämningar och slår sönder hustak som det gjorde förra året eller blanda lite mellan de olika regnen. Men en sak är säkert, varje regn kommer som den första snön om vintern för en skandinaver. I tisdags hade jag avtalat med tre arbetare om att komma och jobba i gästhuset, där vi bor sedan 3 veckor tillbaka. Ingen kom. En gav besked redan om morgonen om att regnet (eller han använde väl mer ett ord som « stormen ») gjorde att han först skulle komma dagen efter. En gav besked på eftermiddagen och en fick jag påminna om att, hallå, du skulle ha varit här idag.
Men dagmamman och hushjälpen kom, jadå, de var en 20minuter försenade, men de kom.
När regnet kommer vill så’klart få gå eller cykla dit de ska så det offentliga transportsystemet blir fort överbelastat. I tillägg är det inte alla chafförer som vill ut och jobba i eländet.
Vägar blir fort översvämmade, dåligt underhåll på bilar gör att många kraschar (dålig sikt pga regn, vindusviskere, imma…) och sånt bidrar till mer bilkö.
Men dagmamman och hushjälpen klarade alltså fint att komma på jobb, även om det tog lite mer tid eftersom deras transport kraschat, det var kö osv. Jag klarade fint att köra fram och tillbaka till jobb.
Målare, snickare eller a/c teknikern klarade inte att komma, inte alls den dagen. Så illa var inte regnet, det var både jag och dagmamman överens om.
Men nu börjar alltså en period här i Abidjan då man kan planera men om det regnar så kan man inte lita på nått, och det regnar så där varannan, var tredje dag.
Jag är glad för att vi snart har semester. Inte bara för att det är superhärligt att komma hem till nära och kära och med allt vad det innebär att vara « hemma » men också för att slippa den här perioden av frustration och deprimerande regn.
Idag är det torsdag, om fredag, 8 da’r flyger vi norrut. Med eller utan sömn på nattflyget blir det finfint att komma hem. P1070265